Kind

HET GAAT ER NIET OM OF JE DE BESTE BENT.
HET GAAT ER OM OF JE BETER BENT DAN GISTEREN.

Waarom is onze hulp ingeschakeld?

Misschien hebben papa of mama, of de meester of juf jou wel verteld dat je een onderzoek krijgt. We kunnen ons voorstellen dat je daar misschien wel een beetje van schrikt of het spannend vindt. Want, wat is dat eigenlijk, een onderzoek? Tijdens een onderzoek ga je verschillende opdrachtjes maken, zodat wij erachter komen waar jij goed in bent en wat misschien nog een beetje lastig is. Als wij dit weten, kunnen wij namelijk meedenken hoe ze jou thuis en op school het beste kunnen helpen. Zou dat niet superfijn zijn?

Misschien dat we juist wel een aantal keer met jou gaan werken. Dit noemen we dan ‘behandeling’. We gaan je dan helpen met de dingen die je nog moeilijk vindt. Daarbij proberen we vooral te kijken naar de dingen die je leuk vindt en al goed kan en hoe dit jou kan helpen. Ook kijken we wie of wat jou nog meer kan helpen om vooruit te komen. We praten daarover, doen opdrachtjes en spelletjes en vragen je ook om te oefenen met de dingen die je leert. Op deze manier kunnen we jou helpen om de dingen die je nog moeilijk vindt, beter te begrijpen en te leren. Samen gaan we ervoor!

Dat onze hulp is ingeschakeld, wil helemaal niet zeggen dat jij dom of raar bent. Het betekent alleen maar dat jij ouders of juffen en meesters hebt die jou heel belangrijk vinden en jou graag zo goed mogelijk willen helpen, maar niet altijd even goed weten hoe ze dat het beste kunnen doen. Door goed naar jou te luisteren en met jou te werken, proberen wij hen en natuurlijk ook jou daarbij te helpen.

Ben je benieuwd naar wie we zijn? Misschien dat papa of mama, of de juf of meester iemand van ons al wel kent. Zij kunnen jou over ons vertellen. Ook staan wij op deze website; misschien krijg je ons wel gevonden? Zo weet je in ieder geval hoe wij eruit zien!

Hoe gaat dat, zo’n onderzoek?

We hebben al uitgelegd dat een onderzoek is om te kijken naar wat je allemaal al goed kan en wat misschien nog moeilijk voor je is. Een onderzoek is heel leuk en gezellig, maar voor jou in het begin misschien nog een beetje spannend, en dat kunnen we begrijpen! Je gaat met iemand werken die je misschien nog niet kent en gaat ook opdrachten doen die je waarschijnlijk nog nooit hebt gedaan. Gelukkig vertellen bijna alle kinderen ons na afloop dat ze het superleuk vonden! Ook vinden ze het vaak fijn dat er goed naar hen wordt geluisterd.

Vaak kletsen we eerst of doen we een spelletje voordat we aan het werk gaan, zodat we even aan elkaar kunnen wennen. Daarna gaan we aan de slag. Het is belangrijk dat je je best doet, maar eigenlijk gaat dat vaak vanzelf. Daarbij is het ook goed om te weten dat je tijdens een onderzoek foutjes mag maken, omdat we gewoon willen weten wat allemaal al lukt. We zeggen wel eens voor de grap dat kinderen die op deze ochtend geen foutjes maken, nóóit meer naar school hoeven. Daarmee bedoelen we dus eigenlijk dat dit helemaal niet kan. Natuurlijk maak je wel wat foutjes en dat is maar goed ook! Fouten maken betekent namelijk dat je aan het leren bent!

Een onderzoek duurt vaak de hele ochtend, maar er is echt wel tijd om even buiten te spelen in de pauze. Maar misschien vind je het juist wel leuk om binnen te blijven en samen een tekening te maken of een spelletje te doen; dat kan gelukkig allemaal. Samen maken we er een gezellige ochtend van!

Hoe verder?

Wanneer je een onderzoek hebt gehad, gaan wij met papa, mama, de juf of meester kletsen. We vertellen dan hoe het onderzoek is gegaan en wat we over jou te weten zijn gekomen. Samen gaan we dan kijken hoe we ervoor kunnen zorgen dat ze jou thuis en op school zo goed mogelijk kunnen helpen bij de dingen die je nog lastig vindt. We maken samen plannen en natuurlijk worden die plannen ook aan jou verteld. Misschien dat je het ook wel fijn vindt om zelf te weten wat we over jou te weten zijn gekomen? Papa of mama, of de juf of meester kunnen dit aan jou vertellen, maar we maken ook een verslagje voor jou, waarin we alles proberen zo goed mogelijk uit te leggen. Dit verslag is dan speciaal voor jou en jij mag het dus laten lezen aan wie jij wil!